Via vores kvalitetsstandarder er du sikret perfekt kvalitet, – hver gang!
REGELMÆSSIG SERVICE
HAVEHJÆLP
Abonnement
Der startes altid med et opstartsmøde hvor vi tager fat på det som trænger mest og sammen lægger vi en plan for fremtidig vedligehold.
Ved opstart er der brug for en større eller mindre indsats for at opnå den stand, som forventes holdt fremover. Hvilken indsats der er brug for afhænger naturligvis af om haven er passet i forvejen, eller om den er blevet ladt i stikken. Du får frit et forslag til vedligeholdelsesplan.
Som bonus får du ideer til hvorledes din have kan udvikles i den retning du ønsker – vedligholdelse fri, mere biodiversitet, farverig året rundt. Således kan der i vedligeholdelsesplanen tages hensyn til hvilken retning du gerne vil udvikle din have.
Som grundlag for anbefalinger tager vi jordprøver i din have. Dette hjælper os med et overblik over hvilken type jord der findes i din have. Du bestemmer helt frit hvad der skal indgå i serviceaftale for din have, og i hvilken retning, du ønsker din have skal udvikles. Vi rådgiver blot om muligheder og giver dig en palette af valg du frit kan vælge mellem.
Vi arbejder efter et fast skema, men alle haver er unikke og vi vil naturligvis gerne gøre oplevelsen virkelig god. Så derfor er der fleksibilitet i hvad der kan udføres. Hvis du er i tvivl om noget kan lade sig gøre, så bare spørg, – vi hjælper gerne. Jf eventuelt forretningsbetingelser eller FAQ.
Vejledning: Opstartsmøde
Du kan springe på når som helst. Hvad der udføres i marts afhænger af vejret og vedligeholdelsesplanen for din have.
Start på køkkenhaven
Fjern ukrudt i køkkenhaven. Kultivér jorden med en god kultivator. Læg plastic ud på jorden og fastgør med fliser eller sten, så forvarmer du jorden og kan om nogle uger tyvstarte med tidlige grøntsager. Stil evt. større glasklokker på jorden, så de kan fungere som mini-drivhuse. Du skal dog også som regel være lidt tålmodig. I marts er der normalt 18-20 frostdøgn, og så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst.
Beskær træer og buske
Marts er en god måned til beskæring. Stort set alle buske og frugttræer kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april. Marts er også et godt tidspunkt til at klippe stauderne. Skær eller klip visne grene og skud af planter, som er afsvedet af frosten. Skær eller klip altid tilbage til de steder, hvor der er grønt ved barken eller synlige grønne skud eller knopper.
Fjern ukrudt
Marts/april er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven. Det er let at se ukrudtet, da det ofte begynder at gro tidligere end havens andre planter. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op.
Tjek græsplænen
Gå ikke på plænen mere end højst nødvendigt, hvis marts er kold. Hvis du ønsker at fjerne mos fra din græsplæne. fjernes det lettest i marts og april, hvor mospuderne ofte sidder løst. Kontrollér jordens pH-værdi. Er den under 7, kan det bl.a. give mos i plænen. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen.
Vejledning: Havebesøg marts
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Start foråret i drivhuset
Udnyt varmen i et uopvarmet drivhus allerede nu. Så fx tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter. Forspir mere varmekrævende planter som bønner, majs, squash og græskar i drivhus eller i vindueskarmen. Du kan også hjælpe køkkenhaven på vej ved at lægge klar plastik ud på jorden, så jordtemperaturen bliver højere.
Kom ukrudtet i forkøbet
Slip for meget ukrudt senere på sæsonen. Fjern alle små spirer, træk store ukrudtsplanter op, grav køkkenhaven igennem med en havegreb og fjern alle ukrudtsrødder, du finder.
Giv hele haven et energi boost
Læg kompost ud i haven. Læg kompost ud i bede og under hække. Det forbedrer jorden. Fyld huller og visne steder i græsplænen med kompost. Bland to dele kompostmuld med en del sand og græsfrø til en gennemsnitlig plæne. Stamp let ovenpå bagefter.
Slå græsplænen første gang
Slå først plænen, når græsset begynder at gro. Klip første gang med en klippehøjde på ca. 3-4 cm, så græsset kommer godt i gang med at gro. Gå ned til ca. 2 cm de efterfølgende gange.
Vejledning: Havebesøg april
Du kan springe på når som helst. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Giv ukrudtet en chance!
Traditionelt er haverådene at maj måned er en ideel måned til at få has på ukrudtet. Hvilket da også er rigtigt. Jo tidligere du får has på det ukrudt du ikke vil have, jo nemmere bliver det for dig resten af sæsonen at holde ukrudtet i bero. Men! Biodiversiteten og forståelsen for at den varierede have er super godt for havens dyr og planter er heldigvis ved at vinde lidt indpas.
Således er opfordringen omkring maj måned og ukrudt altså ikke entydigt at alt ukrudt skal væk – men mere at du her tager stillingstagen til hvordan du kan give den frodige varieret have med alverdens ukrudt en chance samtidig med at der stadig er plads til dig og den kultiverede have du også ønsker
Gød havens planter
I maj er havens planter i god vækst, og planterne må ikke mangle gødning. Har planterne særligt gule, lyse blade, kan det skyldes mangel på gødning. Strø derfor gødning på plænen, i køkkenhaven og havens øvrige bede. Roserne vil også elske lidt kompost omkring sig. I krukker anbefales det, du anvender en flydende, gødning, samt mikronæring, da krukkeplanter har brug for mikronæringsstoffer.
Plant masser af planter
Hvis du har fulgt vores råd for årets øvrige måneder har du været opmærksom på hvad der er smukt, frodigt og farverigt i de enkelte måneder. Det vil komme dig til stor nytte her i maj måned som er ideel til at plante masser af planter. Jordtemperaturen er nu perfekt for de fleste planter, og det gælder om at få plantet de sidste planter i haven inden sommerens komme. Undgå tørre, blæsende og varme dage til udplantning, da planterne her har større fordampning.
Fra drivhus og ud på friland
Plant først dine nyindkøbte agurkeplanter ud i drivhuset, når nattemperaturen i drivhuset er over 15 grader. Ellers dør de. Skal du så sarte, varmeelskende planter som græskar, squash, bønner og majs, kan du så dem direkte på friland allerede nu – HVIS du altså husker at dække de nysåede frø til med plastik, så de hurtigere får fat og vokser sig store. Forvarm evt. jorden en uges tid forud for såningen. Er jorden for kold, rådner frøene og spirer aldrig frem.
Sidst på måneden er risikoen for nattefrost normalt forbi, men sørg alligevel for at have plastik parat til overdækning, hvis temperaturen bliver under 0 grader. Pas især på nye sommerblomster og andre sarte vækster, fx kartofler og løg, i køkkenhaven. De kan gå helt til, eller for løgs vedkommende, risikere at gå i stok – at de sætter blomst i stedet for at vokse.
Vandingsæson begynder
Er måneden tør, skal du vande i køkkenhaven – mærk efter at stikke fingeren i jorden. Føles den fugtig, er den våd nok. Hvis ikke, så vand mere. Hænger bladene, er det også et tegn på vandmangel. Tjek regelmæssigt. Det er vigtigt, at jorden er fugtig, for så danner planterne væsentligt flere rødder. Og et stort rodnet giver større planter og dermed bedre chancer for overlevelse i tørkeperioder.
Bekæmp bladlus
Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, bør du gå i gang. Brug insektsæbe fra planteskolen eller lav det selv med en teskefuld sulfo per 1 liter vand, hæld det i en blomsterspray og sprøjt det på over- og undersiden af de angrebne blade.
Vejledning: Havebesøg maj
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Klip og nip det hele!
I juni skal du bl.a. nippe blomsterne på dine rhododendron-planter af, når de bliver visne. Så får du flere kraftige skud og dermed ligeså mange blomster til næste år. Fjern nye skud på frugttræerne – det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne.
Brug gødning
Brud gødning i vandet, når du vander i drivhuset og krukkerne. Brug en flydende gødning med mikronæring, så sikrer du, at dine planter får de næringsstoffer, de har behov for.
Pas din urtehave
Kultivere jorden i køkkenhaven, så du fjerner ukrudt og får løs jord, som regnen lettere kan trænge ned i. Du kan også nøjes med at hakke ukrudtet væk, inden det bliver for stort, med et hakkejern. Hyp jorden op omkring kartoffelplanterne. Det giver flere kartofler og ingen grønne kartofler, som er giftige. Den grønne farve indeholder giftstoffet solanin, der dannes når knoldene er i dagslys. Opbevar kartoflerne mørkt, når de er gravet op.
Bliv ven med dit ukrudt
Lug ukrudt løbende er det normale råd. Lug ukrudt mindst en gang om ugen, så holder du det bedst nede. Men! Det med at ukrudt er vores fjende er noget som bare giver dig massevis af arbejde og stress. Således opfordres du i højere grad til at blive ven med dit ukrudt. Læs eventuelt vores artikel om hvordan du bliver ven med dit ukrudt.
Vejledning: Havebesøg juni
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Man høster som man sår!
Har du givet din køkkenhave lidt opmærksomhed tidligere på sæsonen vil du nu have et stort spisekammer fyldt med spændende krydderurter, grøntsager, kartofler og salat i massevis. Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhaven, er der plads til nye køkkenurter. Drys lidt kompost ud og vend det rundt i den øverste køkkenhavejord. Pluk bare løs så der kommer nye hold af spinat, salat, radiser mv. Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer.
Lav dine egne stiklinger
Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger. Alt du behøver er en moderplante af fx lavendler, fuchsia, pelargonie, eller andre planter, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde urteagtige stængler. Træk det nederste bladsæt af, fjern evt. blomster og knopper, og stik skuddet i en potte fyldt med så- og priklemuld. Vand og sæt potten i en mælkehvid affaldspose og luk den let til. Fjern posen, når der efter ca. to uger er rødder på stiklingerne.
Styr retningen og udfoldelsen
Alle havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatreroser vokser voldsomt om sommeren. Bind dem derfor løbende op, og før væksten i de retninger, du ønsker. Få fx blåregnen til at kravle langs et udhæng ved terrassen, eller klematissen til at kravle rundt på raftehegnet. Bind de lange sommerskud, der hænger ud til siderne, ind til opbindingsstativet. Brug sejlgarn eller bomuldssnor – hvis du bruger metaltråd, så sørg for at det ikke gnaver ind i grenene og skader væksten.Fjern grene på buske og træer, der generer ved fx at hænge for lavt eller ind over græsplænen. Om sommeren er træer og buske i god vækst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen. Skær grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen. Sav eller klip aldrig en gren midt på, men læg snittet inde ved stammen eller grenvinklen.
Fjern bladlus
Bladlus angriber dine planter i specielt juni og juli, hvor de æder blade og knopper af planterne. Bladlus kan gøre planterne deforme eller give dårlig vækst, svamp. Bladlus angriber især tørstige planter, så du kan forebygge angreb ved at vande i tørre perioder.
Vejledning: Havebesøg juli
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Nyd også haven indenfor
Hele året rundt kan du tage grene og blomster fra din have og placere dem indenfor. Særligt i sommermånederne har du dog et overflødigshorn af de smukkeste blomster du kan fylde hele hjemmet op med hvis du har lyst.
Høst og opbevar æbler
Pluk æbler, når de er modne. Put dem, du ikke spiser, i kasser, og stil dem et fugtigt og køligt sted med så meget luftcirkulation rundt om som muligt, evt. på nordsiden af huset, og sørg for god overdækning, så kasserne holdes tørre i regnvejr. Du kan også gemme æblerne til senere brug i æbekasser. Stil dem et fugtigt og køligt sted med så meget luftcirkulation rundt om som muligt, fx i udhus eller garage, inden der kommer hård frost. Står de et sted med betongulv eller fliser, er det en god idé at hælde lidt vand på gulvet, så luftfugtigheden forbliver høj.
Beskær og klip bærbuske og frugttræer
Når du har plukket kirsebær og blommer, kan du beskære og udtynde i træet, hvis det er nødvendigt. Det samme gælder de øvrige medlemmer af stenfrugtfamilien – bl.a. vin, mirabeller, mandler og figner. Klip gamle grene på ribs, solbær, hindbær og stikkelsbær af helt nede ved jorden – det giver flere bær næste år. Og når du alligvel er igang med at beskære og klippe kan du med fordel også klippe hækken. Tidspunktet er optimalt, da det giver nye skud nok tid til at nå at hærde, inden det bliver vinter og frostvejr. August er også det bedste tidspunkt for større beskæring af ahorntræer, birketræer og valnøddetræer. Det er også en god ide at klippe de visne roser af. På den måde kan du nå at få flere blomster resten af året.
Planlæg fremad og næste sæson
Lige nu er jordtemperaturen årets højeste, og det giver hurtig frøspiring og dannelse af nye rødder. Årets bedste tidspunkt til anlæg af græsplæner og plantning af stedsegrønne planter. August er også ideel til at plante nye jordbær ud fra udløbere og stiklinger. Der dannes hurtigt nye rødder og kraftigere planter.
Vejledning: Havebesøg august
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Det er tid til at høste frø!
September er ideel til at samle og tø frø. Når frø modner på de planter, som du ønsker at formere til næste år, skal du samle frøene og lægge dem til tørre, inden de lægges i papirsposer.
‘Så nyt græs
I september er jorden særlig varm og fugtig. Det er et godt tidspunkt at så en ny græsplæne. På eksisterende græsplæne kan klippehøjden med fordel sættes op til ca. 3 cm. I oktober slås græsset normalt de sidste gange.
Plant nye stauder
September er ideel til at plante en lang række planter, fx stedsegrønne planter, og løglægning. Du kan også få nye planter ud af dine eksisterende stauder. Grav klumper op og del dem i mindre stykker med spaden. Et stor blok kan sagtens blive til 5-7 nye, når du sikrer, at der er nogle friske skuddannelser, så planten kan skyde videre.
Så spinat og høst det senere
Tilså overskydende jord i køkkenhaven med spinat og høst det senere på året.
Begynd efterårs oprydning af haven
Fjern mest muligt ukrudt. Hvis du fjerner større samlinger af ukrudt nu, får du det meget lettere til foråret. Mindsk antallet af dræbersnegle i haven til næste sæson ved at samle dræbersnegleæg. Dræbersnegle lægger æg fra august til november, og en enkelt snegl kan lægge op til 400 æg på en sæson. Æg fra dræbersnegle ligger typisk på jorden eller i små sprækker i jorden, under brædder og trærødder, i kompost- eller grenbunker eller i drivhuset, typisk under flamingokasser og krukker. Saml snegleæggene i en pose, bind knude på den og smid den i skraldespanden. Du kan også hælde kogende vand over dem.
Vejledning: Havebesøg september
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Forbered haven til vinteren
Græsplænen skal måske slås for sidste gang i sæsonen i oktober – det afhænger af temperaturen. Når jordtemperaturen er lavere end 6-7 grader, standser græsset med at vokse, og så skal det ikke slås. Mål jordtemperaturen med et jordtermometer. Klip ikke græsplænen under 4 cm, når du klipper den sidste gang. Krukker der står udenfor hele året, har godt af at blive løftet et par centimeter fra jorden. Løft krukker i haven, som skal stå ude hele året, nogle centimeter over jorden inden frosten kommer, og tøm dem for sommerblomster. Et par klodser under er nok til hæve dem, så de ikke står direkte på jorden. Derved undgår du, at de revner og flækker.
Plant massevis af nyt!
Hele efteråret er højsæson for plantning. Plant rigeligt og gerne flere buske og træer. De giver haven karakter og volume og gør den nemmere. Tommelfingerreglen er, at du bør så nyt græs, lægge blomsterløg samt dele og plante stauder i løbet af september. Stedsegrønne planter kan du plante, så længe jorden er lun med en temperatur på minimum 8-10 grader, hvilket den plejer at være til cirka midten af oktober.
I sidste halvdel af oktober og hele november kan du plante løvfældende planter og barrodsplanter. Det er blandt andet her, du bør plante ny hæk, hvis det er nødvendigt. I oktober er det en god idé at plante stedsegrønt og du kan fortsat lægge nye løg og løgvækster, og det kan du fortsætte med frem mod vinteren – jo senere du lægger dem, jo senere kommer de op.
Vejledning: Havebesøg oktober
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Vinterklargøring af haven
Riv de sidste blade ind under buske og træer, så de kan blive en god vinterbolig for pindsvin, fjern ukrudt i bede og pak de sidste havemøbler og andet inventar sammen for vinteren. Opbevar plukkede æbler og pærer og opgravede grøntsager som kartofler, gulerødder og selleri i kasser med god ventilation på et tørt og frostfrit sted.
Dæk frostfølsomme stauder og træer
Dæk stauder, der ikke kan tåle frost. Læg et lag løse blade omkring planterne. Du kan også bruge halmmåtter til at pakke planter og blomster ind for vinteren. Træer, der de 3-5 første år efter plantning kan være frostfølsomme, bør vinterdækkes med grangrene eller halmmåtter omkring træet, indtil det er vokset til.
Opbind nyplantede træer og buske
Nyplantede, større træer bør opbindes de første par år efter plantning, indtil rødderne er udviklet. Placér 2-3 stolper omkring træet og bind med fx brede gummibånd. Støtteopbind også buske og træer med svage grensæt, så de bedre kan modstå evt. snetryk.
Drivhuset gøres klar til vinteren
Fjern gammel materiale som visne planterester og blade fra vindruer, nektarin, abrikos og andre frugter. Vask drivhuset ned i sæbevand, du kan bruge brun sæbe.
Plant barrodsplanter, løvfældende træer og buske
Barrodede planter er ofte hækplanter, buske og roser uden jordklump eller potte. Barrodsplanter skal plantes, når planterne er gået i hvile og kan plantes fra november og i det meget tidlige forår. Du kan også plante løvfældende træer og buske på klump.
Plant forårsløg
Læg forårsløg, hvis du ikke har gjort det endnu. Lidt gødning giver større blomster og planter.
Plant planter i potter og krukker
Plant stedsegrønne planter i potter, kummer eller krukker på altanen eller terrassen eller ved hoveddøren. Plant fx taks, buskbom, kristtorn eller andre vintergrønne planter. På den måde får du et frodigt, grønt nærmiljø hele vinteren.
Havebassin
Har du et havebassin er det i november du skal huske at frostsikre det og sørger for fiskenes overvintring.
Vejledning: Havebesøg november
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Pas på din græsplæne
Nedfaldsblade kan hurtigt lægge sig som et tykt lag på græsplænen klistret sammen af årstidens regnvåde dage. Det øger risikoen for, at plænen angribes af sneskimmel. Forebyg det ved at rive bladene sammen og smide dem på komposten, klippe plænen kort før vinteren og evt. stikke lodrette huller med en greb, hvis overskydende vand har svært ved at komme væk fra plænen.
Lav dine egne stiklinger
Du kan selv lave nye solbær- eller ribsbuske fra vinterstiklinger. Stiklinger er 20-25 cm, blyantstykke stykker af en gren, der klippes i vintermånederne, mens planten er i hvile. Når du klipper stiklingerne så vælg yngre grene, der bedst danner rod. Stik grenstykkerne i en stor krukke med gennemfugtet spiremuld og placér køligt men frostfrit og pas med vanding, så jorden altid er fugtig. I maj kan stiklingerne plantes ud i haven som små, nye buske.
Pak roserne ind
Hvis ikke du allerede har pakket dem ind, så fryser roserne sikkert. Roser er sarte planter, og de bryder sig ikke om at fryse om fødderne. Beskyt dem imod frosten ved at dække dem til ved jordoverfladen med halm, grangrene, flis eller kompost.
Vis fuglene at det er jul
Giv fuglene lidt julehjælp – et neg er fuld af højtidsstemning. I gammel tid hængte man kornneg i tilfælde af, at Odin, fra nordisk mytologi, skulle komme forbi. Så var der noget at spise til Alfaderens ottebenede hest, Sleipner.
Hold øje med bladlusene
Har du planter inde til overvintring, skal du kigge dem grundigt efter for især bladlus. Bladlusene er så smart indrettet, at bestanden om sommeren kun består af hunner, som formerer sig ved jomfrufødsel. Når vinteren nærmer sig, føder de også hanner, så har de nogen at parre sig med. Det gør at de kan lægge æg, der kan overvintre, og sikre næste års bladlusebestand.
Vejledning: Havebesøg december
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Vintergækker & Erantis
Når vintergækker og erantis spirer frem, ved du, at vinteren er ved at være slut. Du kan hjælpe blomsterne på vej. Grav små klumper af erantis og vintergækker op, sæt dem i små potter og stil dem under en glasklokke eller i drivhus og driv dem hurtigere frem. Du kan let få erantis til at formere sig ved at sprede frøene.
Inden frøkapslerne på erantis er helt åbne, samles de, og når kapslerne er helt modne, falder frøene ud. Når erantisplanterne er visne kan de fjernes med en rive. Der går fire år, før de fleste selvsåede erantis får blomster. Vintergæk blomstrer fra februar til april alt afhængig af vinterens forløb. I milde perioder kan vi se både vintergækker og erantis komme frem nogle få uger efter jul.
Tid til at fine frø frem
Har du været forudseende i sidste sæson har du massevis af dine egne frø klar. Du kan tjekke, om de er spiredygtige ved at lægge frøene på fugtigt vat og placér dem et sted, hvor der er 20-25 grader. Hvis frøene ikke spirer inden for 1-2 uger (afhængig af, hvor lang spiretiden er), kan frøene kasseres. Har du et opvarmet drivhus eller en havestue, kan du allerede fra sidst i januar og først i februar så de første blomsterfrø ud enkeltvis i bakker eller i potter.
Pot planterne om
I januar vender lyset langsomt tilbage, og overvintrede planter vågner så småt efter vinterdvalen. Inden væksten kommer for godt i gang, er en ompotning og udskiftning af jorden værd at bruge tid på. Er rødderne blevet for store, kan du skære de yderste af. Hvis rødderne og skuddene er blevet for kraftige, så plant om til større potter.
Beskæring og podning
Haveeksperterne er ikke helt enige om, hvornår på året det er bedst at beskære træer og buske. Nogle mener, at sommeren er det eneste rigtige tidspunkt. Andre mener, at du kan gøre det året rundt, afhængigt af hvad der passer dig bedst.
I januar kan du beskære dine æble- og pæretræer – især, hvis du alligevel skal skære podekviste af. Æble- og pæretræer kan beskæres hele året. Mens kirsebær- og blommetræer bør beskæres omkring oktober. I januar kan du også beskære vinplanter i dit drivhus. Har du planer om at pode dine træer i marts/april, er det nu, du skal afklippe de podekviste, du skal bruge. Pak kvistene ind i en avis og grav dem ned i jorden, hvis denne ikke er frossen. Så kan de nemlig holde sig, indtil de skal bruges.
Vejledning: Havebesøg januar
Du kan springe på når som helst. Din havehjælper går frem efter et fast skema som du også får udleveret. Hvad der udføres afhænger af årstiden og vedligeholdelsesplan for netop din have.
Begynd at bruge drivhuset
Sidst i februar kan lidt mere hårdføre planter sættes i drivhuset, hvis der ikke er dagsfrost. Du kan bruge aviser og bobleplast til at dække planterne om natten. Hvis jorden ikke er dybfrossen, kan du prøve at grave rabarber op og plante dem i en spand og sætte dem ind i drivhuset og således få meget tidlige rabarber. Det samme kan du gøre med krydderurter og jordbærplanter.
Beskær buske – og lad grene blomstre indendørs
Mange blomstrende buske kan med fordel beskæres nu. Mange af de afklippede grene kan du få til at blomstre indendørs.
Pas på din græsplæne
Undgå at gå på græsplænen, hvis den er frossen uden at være dækket af sne. Græsplanterne har ikke godt af at blive trykket i frostvejr. Meget mos i græsplænen kan skyldes, at græsplænens pH-værdi er for lav. Græs trives bedst ved en pH-værdi på ca. 7. Hvis du også giver plænen NPK-gødning vil du få en meget bedre og smukkere græsplæne. Du kan måle pH-værdien ved hjælp af måleudstyr, som kan købes i plantecentre m.m.
Generel vejledning for hele året
HEJ FRA DIN
HAVEHJÆLP
Vi har i dag været på besøg.
Vi håber du er glad for resultatet.
Vi fik fjernet lidt affaldsblade. Vi fik luget ved fortovet. Vi fik slået græs foran huset
Er du tilfreds, så fortæl det til alle
Er du utilfreds, fortæl det til os!
KVALITETSSIKRING
Garanti for et perfekt resultat
Løbende info
Tilbagemelding gives efter hvert besøg. Din havehjælp sender 2-4 fotos af hvad der er udført i dagens arbejde, sammen med en kort beskrivelse. Hvis du er tilfreds kan du give tilbagemelding herom til support. Ligeledes hvis du er utilfreds. Gerne med kort beskrivelse af hvordan vi kan gøre det bedre fremadrettet.
Kontrolbesøg
Vi foretager uanmeldt kontrolbesøg hvor vi kontrollere om det udførte lever op til vores kvalitetsstandaer.
BONUS
Mange fordele
Der tages ansvar!
Vi tager ansvar for at din have trives. Vi er proaktive og fortælle dig hvad der bør overvejes og tages hensyn til. Din have og dens vedligehold er i trygge hænder. Du får din egen faste havehjælper, som kommer og laver de aftalte opgaver. Du kan aftale med din havehjælp fra gang til gang, hvad du vil have udført. Din havehjælper vil automatisk følge op på hvornår det er tid til at beskære, så, plante – og gør automatisk således at din have altid fremstår velplejet.
Kvalitetssikring
Efter hvert besøg fremsender havehjælpen status på hvad der er udført så kunden løbende kan følge med. Support følger også med på sidelinjen og undersøger regelmæssig om kvalitetsstandarderne er opfyldt.
Gratis rådgivning
Vi er eksperter i at få biodiversiteten til at trives og rådgiver gerne om hvilke tiltag du kan gøre for at styrke biodiversiteten i netop din have. Du kan også få gratis rådgivning fra vores landskabsarkitekter og gartnere om hvorledes din have kan bevæge sig i den retning du ønsker – nemmere vedligehold, mere biodiversitet, etc.
Redskaber kan medtages
Din havehjælper kan medtage profesionelle redskaber og maskiner, der sikre at arbejdet foregår meget hurtigt og at resultat bliver optimalt, hver gang.
Servicefradrag kan benyttes
Havearbejde er dækket af håndværkerfradrag (Servicefradrag). Håndværkerfradraget er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag, som giver et tilskud på ca. 26 % af lønudgiften. Det betyder, at du får ca. 100 kr. tilbage fra SKAT for hver 300 kr. du betaler for en ydelse.
Haven december – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven december
Haven januar – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven januar
Haven februar – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven februar
Haven marts – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven marts
Haven april – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven april
Haven maj – Få glæde af din have året rundt
Gøremål haven maj